Plast i Kaffen – nej tak

Plast i Kaffen – nej tak

Hvad skal vi med mikroplast i kaffen?                               
Hvad er op og hvad er ned i alt det med plast?

Der går næsten panik i den danske befolkning ved tanken om vores forbrug af plast, og alt fra sugerør til havemøbler forsøges udskiftet med bambus og andre eksotiske materialer. De fleste ved dog, at CO2 aftrykket på bambus og andre eksotiske materialer er mange gange så stort, som ved mere lokalt plast produktion på grund af transporten.

Lad os starte med at dele plast op i to typer, Mikroplast og Plaststykker. 

Mikroplastik 0.2 mm i gennemsnits størrelse

Mikroplast er i vores tandpasta, smøre olie til bilen og shampooen til både dig og bilen.  Faktisk er der også mikroplast i meget make up og flere cremer. Den type mikroplast, du bruger i hjemmet sendes via afløbet ud til et rensningsanlæg som opsamler 98 % af materialet og det virker rigtig godt.
Det mikroplast der kommer fra dækslid (7% af vores udslip), vores skosåler (4 % af vores udslip) fra når vi går og fra fejemaskiner, ender også i et afløb, men det kommer ikke forbi et rensningsanlæg,  
Faktisk kan man spore mikroplast fra dækslid i kvæg, som jo bliver til bøffer på vores tallerken en lørdag aften.  
Der er nogle initiativer eller ”klimabevægelser” sat i gang, for at komme udslippet til livs, men det er en dyr proces og en politisk svær størrelse, da indsatsen rager ud over flere valgperioder og det tager tid, før indsatsen kan måles.

Der er mikroplast alle steder. 8 km under havets overflade er der fundet mikroplast i plankton og krebsdyr. Der er også fundet mikroplast på Mount Everest og fornyelig også i sne på Arktis. 
Der er mikroplast på havbunden i stort set alle have, og koraller og smådyr æder det som føde. Da mikroplast ikke har nogen næringsværdi, dør både koraller og smådyr.  Over 20% af verdens koraller og smådyr i havet er væk.

Så var der lige det med plast i kaffen…  oh jo. Der er fundet mikroplast i en sending kaffe som skulle bruges til instant kaffe.   Godt den blev opdaget….??


Plaststykker er vi omgivet af hver eneste dag og nat. 365 dage om året.  Prøv bare at kikke på dit skrivebord foran dig…   
Skærmen er bygget op af en plastramme, høretelefoner, mobil, tablet, tastatur og meget andet er lavet af plastik.  Et fantastisk produkt som holder i evigheder. 
Faktisk er der fundet plastflasker i middelhavet, der stammer helt tilbage fra 1923 hvor Durite Plastics inc. lavede de første plastflasker.

Vi skal stoppe med at smide plastikstykker ud, om det er dunke/flasker eller andet, det skader vores klima så meget. Anbefalingen er, at det skal indleveres på en genbrugsstation, for så kommer det godt videre    Men Nej sådan er det ikke.. Desværre har vi ikke så mange anlæg i Danmark, der kan finde ud af flænse plast til granulat, så plaststykkerne bliver enten brændt af som affald, gravet ned eller smidt i containere som sendes til Tyskland.

Der er pt. fundet over 200.000 havfugle i verden som er døde af, at have forsøgt at leve af plastik. Deres maver er fulde af plast og sådan er det også gået for hvaler, delfiner, og andre dyr som lever frit i naturen.  
Meget sørgeligt – men faktisk noget vi kan tage hånd om ved at stoppe med at smide plastik i naturen, eller ud af vinduet af bilen en varm sommerdag.  

Ren plastik er et super materiale, hvis vi anvender det med omtanke og genbruger det.

F.eks. kan en kop kaffe købt i et pap krus, ikke genanvendes da det er et produkt, der indeholder både pap og plastic..  Den slags produkter må vi godt fjerne og erstatte med rene produkter.

Det var lidt om plastik.  Faktisk kan vi hænge endnu en detalje på, nemlig CO2 som har betydning, når du står i køen foran kassen og skal vælge en pose.   Skal det være den almindelige plast, den kraftige plast som kan genbruges eller papirmodellen? CO2 mæssigt skal du bruge papirposen 40 gange for at den er et bedre alternativ end plast!!!  Og vælger du en stofpose i almindelig bomuld skal den såmen bare genbruges 7100 gange før den er et bedre alternativ end plast.   Og er det OKØ bomuld så vi du genbruge posen 20.000 gange for det er bedre.  Øko bomuld dyrkes med større mængde vand, og bruger længere tid på at modne. Mange vil google det og finde udsagn om at øko bomuld er 94% bedre for miljøet, men så glemmer man lige nogle processer.  
Måske vi skulle have en CO2 mærkning….

TILMELDING NYHEDSBREV